Yhdistys

Uudenmaan Rotukissayhdistys on Suomen Kissaliiton (Suomen Kissaliitto) ja Fédération International Félinen (FIFe) alainen rotukissayhdistys, joka on perustettu vuonna 1984. Yhdistys on tarkoitettu kaikille kissoista ja kissaharrastuksesta kiinnostuneille. Vaikka kissasi ei olisikaan rotukissa, hyödyt URKin jäsenenä monista eduista sekä saat kissaharrastuksellesi pienen mutta pirteän rotukissayhdistyksen tuen.

Tervetuloa mukaan toimintaamme!

TOIMINTAPERIAATE:

Yhdistys pyrkii herättämään ja ylläpitämään erilaisten kissarotujen arvostamista seuraeläimenä eläinsuojeluhengen mukaisesti; kissan vaatimien parhaiden mahdollisten hoitomuotojen kehittämiseen jäsentensä keskuudessa, ja levittämään yleisesti tietoa kissan hoidosta. Kissasta on jalostettu sadan vuoden ajan ns. kissarotuja, joiden ulkomuoto poikkeaa niin rakenteeltaan kuin turkin pituudeltaan ja väritykseltään huomattavasti toisistaan. Esteettisesti jotakuta viehättää pitkäturkkinen kissa, toista hoikkarakenteinen pitkäjalkainen kissa, ja jonkun mielestä vain valkotassuinen suomalainen ”peruskissa” luo sen mielihyvän, joka kissan ulkomuodolle asetetaan.

Yhdistyksemme periaatteena on, ettei se aseta rodullisia ominaisuuksia etusijalle, vaan oli kissan ulkomuoto mikä hyvänsä, niin sen eläessä ihmisen seuraeläimenä – olipa se sitten hankittu minkä hyvänsä asian korvikkeeksi – sillä on oikeus saada osakseen ymmärtäväinen kohtelu, sille terveellinen ravinto, riittävä liikunnan mahdollisuus ja sille ominainen itsensä toteuttaminen.

Yleinen uskomus on, että kissa viihtyy yksin. Tämä syvään pinttynyt käsitys perustunee siihen, että se saalistaa yksin. Kuitenkin kissaa kohtaan on väärin pitää se ilman lajitoveria virikkeettömässä kaupunkiasunnossa, jossa se valtaosan elämästään joutuu odottelemaan perheen kotiintuloa; perheen, joka sitten suurimman osan kotonaoloajastaan viettää nukkumalla. Tämä on yleisin ihmisen omapyyteinen kissalle tarjoama elämänmuoto. Eläinystävällisempi ja mukavuudenhaluisellekin ihmiselle helpompi ja moninverroin antoisampi vaihtoehto on seurata kahden kissan yhteiseloa, ja havaita miten eri tavoin ne persoonallisuutensa mukaan suhtautuvat ja reagoivat elämän tuomiin tapahtumiin ja tilanteisiin.

Tieteellisesti on mitattu kissan älykkyyden ylittävän koiran älykkyyden. Tutkimus ei kerro mihin koirarotuun verraten tutkimus on tehty. Kissan voi opettaa kulkemaan valjaissa, mutta siltä ei voi vaatia palveluskoiran tottelevaisuutta. Kissat kykenevät oppimaan nimensä lisäksi toistakymmentä eri sanailmaisua; hyppää (syliin, olkapäälle), alas (katetulta pöydältä), pois (lipomasta kermakakkua), sisään (parvekkeelta) jne, mutta yleensä niillä on taipumus kuulla kehoituksia vain silloin, kun asia esitetään niitä miellyttävällä tavalla eli toimitaan yhteistyössä. Kissan perusluonteeseen kuuluu olla ylhäinen, itsenäinen ja omapäinen, joidenkin mielestä jopa salaperäinen.

Kissat kiintyvät ihmiseen, mikäli ihminen on kiintymyksen arvoinen, ja ne havaitsevat jo muutaman kuukauden ikäisinä perheen valtasuhteet. Ne asettavat helposti ruokkijansa luonteen ja ravintotietouden koetukselle.

Kissat ovat säilyttäneet vaistotoimintansa eritteidensä suhteen pyrkien peittämään ja kätkemään niiden hajun mahdollisimman tarkkaan. Oikeissa olosuhteissa ne ovat hyvin siistejä. Mikäli ne osoittavat epäsiisteyden merkkejä, on niitä joko kohdeltu väärin tai niitä vaivaa jokin sairaus.

Kissoille on piinaa, mikäli ne eivät saa toteuttaa sukupuoliviettiään, joka niillä on hyvin voimakas. Ne eivät kuitenkaan kärsi eläessään ”leikattuina”, vaan ne purkavat energiaansa leikkisämpinä, pyrkivät huumorimielisinä eläiminä juksaamaan ihmisiään ja niillä riittää enemmän aikaa ja mielenkiintoa seurustella ihmistensä kanssa. Se ken tuntee kissan todellisen luonteen tietää, miten kärsivällinen, kohtelias, huumorintajuinen ja uskollinen seuralainen se on sitä ihmistä kohtaan, johon se on kiintynyt.

Yhdistyksemme tarjoaa sinulle mahdollisuuden lisätä tietouttasi kissasta ja siten parantamaan kissasi hyvinvointia. Hanki ja omaksu lisää kissatietoutta, vaikkei sinulla vielä olisikaan kissoja.

Yhdistyksen säännöt ja rekisteritietoselosteen voit ladata ohesta tai pyytää niitä yhdistyksen sihteeriltä tai rahastonhoitajalta.

 

Yhdistyksen hallitus 2021

Puheenjohtaja / näyttelypäällikko / sponsoriasiat / facebook / URK infopuhelin / sisäinen tiedotus / näyttelyiden myyntipaikat

 

Katerina Leino
Infopuhelin: 046 969 6590
Sähköposti: katerina(at)urk.fi

Ensimmäiset kissani Onnin (SIA n 21) ja Sulon (BAL n 21) ostin maaliskuussa 2007. Samana vuonna liityin URK:n jäseneksi.

Sulo ja Onni, joiden kanssa aloitin tämän näyttelyharrastuksen, ovat nyt jo ”eläkkeellä” näyttelyhommista, palvelija vielä jatkaa.

Nyt on kissoja jo useampi, itämaisrotujen lisäksi myös kaksi kotikissaa. Näyttelyitäkin on tullut koluttua aina Portugalia ja Kroatiaa myöten ja kivaa on ollut. Uusia ystäviä on matkan tarttunut jokaisella reissulla, harrastuksen hyviä puolia sekin.

Pyrin myös käymään mahdollisimman monen yhdistyksen näyttelytalkoissa, koska niissä tutustuu, jopa erittäinkin mukaviin, kanssaharrastajiin.

Pikku hiljaa olen aktivoitunut myös muissakin kissaharrastukseen liittyvissä toiminnoissa kuin vain mirrien ja näyttelyhäkkien tuunauksessa.

Näyttelyiden lisäksi kissaharrastukseeni kuuluukin nyt yhdistyksemme puheenjohtajana ja näyttelypäällikkönä toimiminen. Lisäksi viime liittokokouksessa minut valittiin toiselle kaudelle Kissaliiton Kurinpitotoimikuntaan. 

 

 

Varapuheenjohtaja, eläinlääkärivastaava

 

Maria Eklin-Dahlman
01420 Vantaa
puhelin: 040 5018516
Sähköposti: maria(at)urk.fi

Olen ollut kissatouhuissa mukana vuodesta 1983, jolloin hankin ensimmäisen kissani punatiikeri europpaalaisen Tiger’s Kiss Caruso aka Riku. Tässä vuosien varrella on tullut oltua mukana jo aikamonessa eri yhdistyksessä ja luottamustehtävässä ja eurooppalainen on vaihtunut birman kautta maine cooneihin ja nyttemmin myös itämaisiin. Vuodesta 1998 olen kasvattanut cooneja kasvattajanimellä Pinewoods ja vuonna 2012 syntyi Pinewoods kissalan ensimmäinen itämaispentue. Elämääni täyttää ja ilahduttaa kissojen ja perheen lisäksi kaksi whippettiä ja kaksi chihuahua.

Tuomariemäntä / koulutusvastaava / kummitoiminta

 

Sanna-Leena Santapakka
Sähköposti: sanna(at)urk.fi

Kutsun ensimmäisen kissani, riistanvärisen abessinialaisherra Kossin (SP Nebuankhet Padmesh), tuloa elämääni työtapaturmaksi. Työskentelen toimittajana, ja kesällä 2009 tein artikkelia barffaavista kissoista. Haastattelupaikalla oli kolme barffaavaa aikuista ja neljä pentua. Ja yksi pennuista kiipesi sitkeästi käsilaukkuuni, kerta toisensa jälkeen. Koska olin kissan hankintaa jo harkinnut pitkään ja abessinialainen rotuna oli tuttu, oli päätös aikalailla siinä.

Kuukauden Kossi oli ehtinyt meillä olla, kun menimme kasvattajan kanssa ensimmäiseen näyttelyyn. Kuopion raviradalla tunnelma tempaisi mukanaan, ja samalla kun tilasin kasvattajalta seuraavan pennun (sininen tyttöaby, kiitos) tunsin myös näyttelykärpäsen pureman.

Sinnisen tyttöpennun tuloa odotin lopulta kahdeksan vuotta, ja tässä välissä lauma ehti kasvaa kahdella muulla jäsenellä. Ensiksi kotiin tuli beige kastraattipoju Sketsi  (SP Nebuankhet Quetzalcoatl) ja pari vuotta myöhemmin hänen pikkusiskonsa, punainen Kiipi (SC Nebuankhet Yraen Ruadh). Joulukuussa 2017 lauma täydentyi vielä sillä sinisellä pikkutytöllä nimeltään PuNpu (Nebuankhet Pastel Goth).

Kasvattajanimi FI*Vuolas minulle myönnettiin keväällä 2013 ja ensimmäinen pentue syntyi helmikuussa 2017.

Koska olen melkoisen helposti houkuteltavissa kaikkeen toimintaan mukaan, olen ehtinyt erinäisissä hommissa kissayhdistyksissä pyöriä jo varsin pitkään.

Toimin rotyhdistyksemme Somakiss Ry:n hallituksessa vuosina 2011-2016 ja Kissaliiton Kurinpitotoimikunnassa 2014-2016. Vuoden 2017 alusta olen toiminut Kissaliiton hallituksen varajäsenenä. URK:n hallituksessa olen ollut jo vuodesta 2015 lähtien ja vuodesta 2016 varapuheenjohtajana.

Tuomariemäntänä päätehtäväni on kutsua, kaivaa ja houkutella URK:n näyttelyihin tuomarit, joista jokaisen kohdalla näytteilleasettaja voi olla tyytyväinen ja odottaa tuomarijakoa innolla, eikä pelolla. Jäsenistön tuomaritoiveet ovat elinehto, joten pyydänkin niitä minulle sähköpostilla, Faceviestillä tai hihasta nykäisemällä myös näyttelyiden välisenä aikana!

 

Sihteeri / Kissaliiton yhteyshenkilö / ulkomaiden näyttelyilmoittautumiset / URKissa-päätoimittaja

 

Iina Haikka
Sähköposti: iina(at)urk.fi

Olethan yhteydessä sähköpostilla, mikäli haluat lähettää ulkomaan näyttelyilmoittautumisen postitse

 

Kissat ovat kirjaimellisesti aina olleet osa elämääni, sillä perheessäni on ollut kissa jo ennen syntymääni. Muutettuani vuonna 2009 Helsinkiin opiskelemaan talo tuntui kovin tyhjältä ilman kissaa, eikä siinä monta kuukautta mennyt ennen kuin ensimmäinen ihan oma kissani, kotikissatyttö Iiris muutti meille Kouvolan eläinsuojeluyhdistykseltä. Heitteille jätetyn ja aran kissaneidin luottamuksen voittaminen oli pitkä prosessi, mutta myös yksi elämäni hienoimpia saavutuksia, sillä neiti on nykyään todella ihmisrakas ja hellyydenkipeä tapaus.

Vuonna 2013 aloin harkita kaverin hankkimista Iirikselle, ja kuinka ollakaan, PetExpossa tutustuin - ja ihastuin - american curleihin. Heinäkuussa meille muuttikin pikkuinen kippurakorva Vilma ja kasvattaja Terhi esitteli minulle sekä URKin että kissanäyttelyt. Näyttelykärpäsen puremana aloin kiertää pääkaupunkiseudun ja lähialueiden näyttelyitä Vilman kanssa, ja keväällä 2014 päädyin ikään kuin vahingossa myös assistentin hommiin. Assarointi olikin todella hauskaa puuhaa, jossa sai tutustua paitsi tuomareihin myös uusiin ihaniin kissarotuihin. Nykyään minua näkee assarina useissa näyttelyissä.

Kissaharrastukseni otti askeleen eteenpäin vuonna 2014, kun minusta tuli pienen punaisen somalitytön sijoituskoti. Nyt yhdet pennut maailmalle lähettäneenä elelemme rauhallista kissaperheen arkea. 

URKin jäsenenä olen ollut vuodesta 2013.

Rahastonhoitaja / Jäsenrekisteri / Omakissa 

 

Mia Tuomivirta
Karhunkatu 20
04230 Kerava
Sähköposti: mia(at)urk.fi

Kotonani on melkein aina ollut kisssa ja ensimmäinen cornish rex tuli minulle huhtikussa 2010 ja neidille tuli kaveri joulukuussa 2010. Nykyisin minulla on 3 cornaria ja näyttelyissä tulee käytyä suht ahkeraan.

Urkin jäseneksi liityin 2011 syksyllä, jolloin aloitin näyttelyissä käymisen. Toimin myös Rex-kissa ystävien rahastonhoitajana sekä vuoden 2020 alusta Suomen Kissaliiton rahastonhoitajana.

Kasvatusneuvonta

 

Anne Kontula

01730 Vantaa
puhelin: 040 555 4865
Sähköposti: anne(at)urk.fi

Kissailun aloitin viime vuosituhannen puolella löytölästä haetun Mellin ja sille hetikohta kaveriksi hankitun punaisen abessinialaispoika Kessin muodossa. Kessi eli EP&IC Habibin Quest for Fire täytti marraskuussa 2014 kunnioitettavat 15 vuotta, ja on edelleen vetreässä kunnossa. Muuten tarina on se tavallinen, eli kasvattaja houkutteli näyttelyihin, ja halusi myös käyttää Kessiä parin pentueen isänä, joten meille tuli astutuspalkkioksi sitten Kessin tytär sininen Tiuku. Ajattelin että jos sitä yhden pentueen kun pennut on niin söpöjä. Sillä tiellä ollaan edelleen, mutta pentueita on tullut ”hieman” enemmän kuin aluksi ajattelin…

Kissayhdistystoiminnassa olen ollut mukana aikanaan Porokin ja InCatin toimihenkilönä, sekä abessinialaisten ja somaleiden rotuyhdistys Somakiss Ry:ssä mm. sihteerinä. Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen on taas ihan mukava harrastaa enemmän tätä kissatouhua yhdistystoiminnankin muodossa. Näytteilleasettajana minua ei näyttelyissä juuri näe, mutta ”turistina” olen paikalla aina silloin tällöin.

Pentuvälitys / Jäsenlehden mainoshankinta / Webmaster 

 

Joel Lapintuli

joel(at)urk.fi

 

Kotonani oli lapsuudessani kotikissoja ja varhaisteini-iässä kartusiaani. Kartusiaanin kanssa kävimme satunnaisesti myös näyttelyissä.
Vuosia olin ilman kissaa - osan ajasta ilman lemmikkiä kokonaan ja osan ajasta kesyrottien omistajana. 

Tutustuin vuonna 2013 nykyiseen avopuolisooni, jolla oli siihen aikaan siamilainen ja kaksi itämaista lyhytkarvaa. Nykyään (rakkaiden itämaisnaaraiden jo menehdyttyä) kanssamme asuu monta siamilaista sekä yksi maine coon, ja avopuolisoni kasvattaa puhtaita siamilaisia kasvattajanimellä Selcouth. Näyttelyissä meihin voi törmätä erityisesti siamilaisten kanssa. 

Liityin urkiin vuonna 2018 ja hallituksen jäseneksi päädyin heti seuraavan vuoden alussa. Lähellä sydäntäni on erityisesti kissojen terveys ja hyvinvointi, sekä jokaisen kissan oikeus olla itsessään arvokas olento, joka ansaitsee arvokkaan elämän ja kunnioituksen. Olen myös aina kiinnostunut tutustumaan uusiin ihmisiin näyttelyissä ja muussa toiminnassa - tietysti ihan yli roturajojen. ;) 

Näyttelysihteeri

 

Johanna Abgottspon

johanna(at)urk.fi

 

Cornish Rex pojat Kingi ja Leon valloittivat sydämeni 6 vuotta sitten. Hyvin pian tämän jälkeen huomasin viettäväni yllättävän paljon aikaa kissanäyttelyissä. Viikonloput soljuivat mukavasti hauskojen ihmisten ympäröimänä ja noista kikkurakarvoista höyryten.

Eipä mennyt pitkään, kun haaveissa alkoi liihottamaan ajatus kissaneidistä. Asia ei edennyt malttamattoman naisen mielestä kuitenkaan riittävän nopeasti. Olin jo melkein heittäytynyt dramaattisen epätoivoiseksi, kunnes eräänä iltana sain kutsun ystävältäni tulla tapaamaan hurmaavia kissasisaruksia. Pitkäkaulainen kissatyttö istui pianon päällä ja tuijotti minua ihastuttavalla ilmeellään. 

Muutaman viikon päästä tuo kissatyttö muutti meille. Minni löysi nopeasti tiensä niin kissaveljesten kuin meidän ihmisten sydämiin. Olen edelleen äärimmäisen ihastunut tuohon hassuun otukseen. 

Kissat ovat tuoneet elämääni enemmän naurua ja iloa, joukon uusia ystäviä sekä unohtumattomia seikkailuja. Innostun herkästi uusista asioista ja olenkin aktivoitunut tekemään monipuolisesti työtä rotukissaharrastuksen kehittämiseksi. Olen toimin Suomen Rex-kissayhdistyksen hallituksessa vuosina 2018-2019. Vuodesta 2018 alkaen olen toiminut Itä-Suomen Rotukissayhdistyksen hallituksessa sekä vuoden 2020 alusta alkaen Suomen Kissaliiton hallituksessa. Yhdistystoiminta on minulle merkityksellistä ja niinpä hyppäsi mukaan myös URK:n hallitukseen maaliskuussa 2020. 

Uskon hymyn voimaan ja nautin onnellisista kohtaamisista - nähdään pian! :) 

Hallituksen ulkopuolella

Ruusukesihteeri

Minna Rautiainen
47400 Kausala
puhelin: 044 324 9967
Sähköposti: minna.rautiainen@elisanet.fi

Jäsentiedote

Erika Aaltonen
Sähköposti: derekaz.crx(a)gmail.com

Myyntipöytä ja arpajaiset

Siiri Tuomivirta

 

PDF-tiedostoURK säännöt 16.3.2021 (1).pdf (117 kB)
Yhdistyksen säännöt.
PDF-tiedostoRekisteriseloste.pdf (18 kB)
Rekisteriseloste