Yhdistys

Uudenmaan Rotukissayhdistys on Suomen Kissaliiton (Suomen Kissaliitto) ja Fédération International Félinen (FIFe) alainen rotukissayhdistys, joka on perustettu vuonna 1984. Yhdistys on tarkoitettu kaikille kissoista ja kissaharrastuksesta kiinnostuneille. Vaikka kissasi ei olisikaan rotukissa, hyödyt URKin jäsenenä monista eduista sekä saat kissaharrastuksellesi pienen mutta pirteän rotukissayhdistyksen tuen.

Tervetuloa mukaan toimintaamme!

TOIMINTAPERIAATE:

Yhdistys pyrkii herättämään ja ylläpitämään erilaisten kissarotujen arvostamista seuraeläimenä eläinsuojeluhengen mukaisesti; kissan vaatimien parhaiden mahdollisten hoitomuotojen kehittämiseen jäsentensä keskuudessa, ja levittämään yleisesti tietoa kissan hoidosta. Kissasta on jalostettu sadan vuoden ajan ns. kissarotuja, joiden ulkomuoto poikkeaa niin rakenteeltaan kuin turkin pituudeltaan ja väritykseltään huomattavasti toisistaan. Esteettisesti jotakuta viehättää pitkäturkkinen kissa, toista hoikkarakenteinen pitkäjalkainen kissa, ja jonkun mielestä vain valkotassuinen suomalainen ”peruskissa” luo sen mielihyvän, joka kissan ulkomuodolle asetetaan.

Yhdistyksemme periaatteena on, ettei se aseta rodullisia ominaisuuksia etusijalle, vaan oli kissan ulkomuoto mikä hyvänsä, niin sen eläessä ihmisen seuraeläimenä – olipa se sitten hankittu minkä hyvänsä asian korvikkeeksi – sillä on oikeus saada osakseen ymmärtäväinen kohtelu, sille terveellinen ravinto, riittävä liikunnan mahdollisuus ja sille ominainen itsensä toteuttaminen.

Yleinen uskomus on, että kissa viihtyy yksin. Tämä syvään pinttynyt käsitys perustunee siihen, että se saalistaa yksin. Kuitenkin kissaa kohtaan on väärin pitää se ilman lajitoveria virikkeettömässä kaupunkiasunnossa, jossa se valtaosan elämästään joutuu odottelemaan perheen kotiintuloa; perheen, joka sitten suurimman osan kotonaoloajastaan viettää nukkumalla. Tämä on yleisin ihmisen omapyyteinen kissalle tarjoama elämänmuoto. Eläinystävällisempi ja mukavuudenhaluisellekin ihmiselle helpompi ja moninverroin antoisampi vaihtoehto on seurata kahden kissan yhteiseloa, ja havaita miten eri tavoin ne persoonallisuutensa mukaan suhtautuvat ja reagoivat elämän tuomiin tapahtumiin ja tilanteisiin.

Tieteellisesti on mitattu kissan älykkyyden ylittävän koiran älykkyyden. Tutkimus ei kerro mihin koirarotuun verraten tutkimus on tehty. Kissan voi opettaa kulkemaan valjaissa, mutta siltä ei voi vaatia palveluskoiran tottelevaisuutta. Kissat kykenevät oppimaan nimensä lisäksi toistakymmentä eri sanailmaisua; hyppää (syliin, olkapäälle), alas (katetulta pöydältä), pois (lipomasta kermakakkua), sisään (parvekkeelta) jne, mutta yleensä niillä on taipumus kuulla kehoituksia vain silloin, kun asia esitetään niitä miellyttävällä tavalla eli toimitaan yhteistyössä. Kissan perusluonteeseen kuuluu olla ylhäinen, itsenäinen ja omapäinen, joidenkin mielestä jopa salaperäinen.

Kissat kiintyvät ihmiseen, mikäli ihminen on kiintymyksen arvoinen, ja ne havaitsevat jo muutaman kuukauden ikäisinä perheen valtasuhteet. Ne asettavat helposti ruokkijansa luonteen ja ravintotietouden koetukselle.

Kissat ovat säilyttäneet vaistotoimintansa eritteidensä suhteen pyrkien peittämään ja kätkemään niiden hajun mahdollisimman tarkkaan. Oikeissa olosuhteissa ne ovat hyvin siistejä. Mikäli ne osoittavat epäsiisteyden merkkejä, on niitä joko kohdeltu väärin tai niitä vaivaa jokin sairaus.

Kissoille on piinaa, mikäli ne eivät saa toteuttaa sukupuoliviettiään, joka niillä on hyvin voimakas. Ne eivät kuitenkaan kärsi eläessään ”leikattuina”, vaan ne purkavat energiaansa leikkisämpinä, pyrkivät huumorimielisinä eläiminä juksaamaan ihmisiään ja niillä riittää enemmän aikaa ja mielenkiintoa seurustella ihmistensä kanssa. Se ken tuntee kissan todellisen luonteen tietää, miten kärsivällinen, kohtelias, huumorintajuinen ja uskollinen seuralainen se on sitä ihmistä kohtaan, johon se on kiintynyt.

Yhdistyksemme tarjoaa sinulle mahdollisuuden lisätä tietouttasi kissasta ja siten parantamaan kissasi hyvinvointia. Hanki ja omaksu lisää kissatietoutta, vaikkei sinulla vielä olisikaan kissoja.

Yhdistyksen säännöt ja rekisteritietoselosteen voit ladata ohesta tai pyytää niitä yhdistyksen sihteeriltä tai rahastonhoitajalta.

 

Yhdistyksen hallitus 2017

Puheenjohtaja / näyttelypäällikko / sponsoriasiat / facebook / URK infopuhelin / sisäinen tiedotus / näyttelyiden myyntipaikat

 

Katerina Leino

Laaksotie 8A
00760 Helsinki
puhelin: 050 466 0370, Infopuhelin: 046 969 6590
Sähköposti: katerina(at)urk.fi

Ensimmäiset kissani Onnin (SIA n 21) ja Sulon (BAL n 21) ostin maaliskuussa 2007. Heidän kanssaan kävin kotimaan näyttelyissä aluksi kasvattajan houkuttelemana ja ulkomailla vain ja ainoastaan sertien pakottamana.

Puolen vuoden päästä vakava catshownoosi olikin sitten jo tehnyt tehtävänsä ja hankin kaksi kissaa lisää.

Siitä se mopo sitten karkasi keulimaan oikein kunnolla eli homma lipesi lapasesta, ihan miten kukin sen haluaa ilmaista. Nyt on kissoja jo iso lauma. Näyttelyitäkin on tullut koluttua aina Portugalia ja Kroatiaa myöten ja kivaa on ollut. Uusia ystäviä on matkan tarttunut jokaisella reissulla, harrastuksen hyviä puolia sekin.

URK:n jäseneksi liityin vuonna 2007. Pikku hiljaa aloin aktivoitumaan myös muissakin kissaharrastukseen liittyvissä toiminnoissa kuin vain mirrien ja näyttelyhäkkien tuunauksessa.

Pyrin myös käymään mahdollisimman monen yhdistyksen näyttelytalkoissa, koska niissä tutustuu, jopa erittäinkin mukaviin, kanssaharrastajiin.

Näyttelyiden lisäksi kissaharrastukseeni kuuluu nyt yhdistyksemme puheenjohtajana toimiminen. Tämän yhdistyksen lisäksi toimin myös Ocicat ry -rotukissayhdistyksen hallituksessa ja rotupöydän hoitajana sekä Siam-Orient Kissayhdistys ry:n rotupöydänhoitajana."

 

Varapuheenjohtaja / tuomariemäntä / koulutusvastaava / kummitoiminta

 

Sanna-Leena Santapakka
Sähköposti: sanna(at)urk.fi

Kutsun ensimmäisen kissani, riistanvärisen abessinialaisherra Kossin (SP Nebuankhet Padmesh), tuloa elämääni työtapaturmaksi. Työskentelen toimittajana, ja kesällä 2009 tein artikkelia barffaavista kissoista. Haastattelupaikalla oli kolme barffaavaa aikuista ja neljä pentua. Ja yksi pennuista kiipesi sitkeästi käsilaukkuuni, kerta toisensa jälkeen. Koska olin kissan hankintaa jo harkinnut pitkään ja abessinialainen rotuna oli tuttu, oli päätös aikalailla siinä.

Kuukauden Kossi oli ehtinyt meillä olla, kun menimme kasvattajan kanssa ensimmäiseen näyttelyyn. Kuopion raviradalla tunnelma tempaisi mukanaan, ja samalla kun tilasin kasvattajalta seuraavan pennun (sininen tyttöaby, kiitos) tunsin myös näyttelykärpäsen pureman.

Sitä sinistä tyttöpentua ei ole vielä näkynyt, mutta kotona asustaa Kossin lisäksi tällä hetkellä kaksi muuta abya, beige Sketsi (SP Nebuankhet Quetzalcoatl) ja punainen Kiipi (SC Nebuankhet Yraen Ruadh). Kasvattajanimi FI*Vuolas minulle myönnettiin keväällä 2013 ja ensimmäinen pentue syntyi helmikuussa 2017.

Toimin rotyhdistyksemme Somakiss Ry:n hallituksessa vuosina 2011-2016 ja Kissaliiton Kurinpitotoimikunnassa 2014-2016. Vuoden 2017 alusta olen toiminut Kissaliiton hallituksen varajäsenenä.

Sihteeri / Kissaliiton yhteyshenkilö / ulkomaiden näyttelyilmoittautumiset / jäsenlehden mainoshankinta

 

Iina Haikka
Leksankuja 4 A 2
01700 Vantaa
puhelin: 050 407 6996
Sähköposti: iina(at)urk.fi

Kissat ovat kirjaimellisesti aina olleet osa elämääni, sillä perheessäni on ollut kissa jo ennen syntymääni. Muutettuani vuonna 2009 Helsinkiin opiskelemaan talo tuntui kovin tyhjältä ilman kissaa, eikä siinä monta kuukautta mennyt ennen kuin ensimmäinen ihan oma kissani, kotikissatyttö Iiris muutti meille Kouvolan eläinsuojeluyhdistykseltä. Heitteille jätetyn ja aran kissaneidin luottamuksen voittaminen oli pitkä prosessi, mutta myös yksi elämäni hienoimpia saavutuksia, sillä neiti on nykyään todella ihmisrakas ja hellyydenkipeä tapaus.

Vuonna 2013 aloin harkita kaverin hankkimista Iirikselle, ja kuinka ollakaan, PetExpossa tutustuin - ja ihastuin - american curleihin. Heinäkuussa meille muuttikin pikkuinen kippurakorva Vilma ja kasvattaja Terhi esitteli minulle sekä URKin että kissanäyttelyt. Näyttelykärpäsen puremana aloin kiertää pääkaupunkiseudun ja lähialueiden näyttelyitä Vilman kanssa, ja keväällä 2014 päädyin ikään kuin vahingossa myös assistentin hommiin. Assarointi olikin todella hauskaa puuhaa, jossa sai tutustua paitsi tuomareihin myös uusiin ihaniin kissarotuihin. Nykyään minua näkee assarina useissa näyttelyissä.

Kissaharrastukseni ottaa jälleen askeleen eteenpäin tänä keväänä, kun minusta tulee pienen punaisen somalitytön sijoituskoti.

URKin jäsenenä olen ollut vuodesta 2013.

Rahastonhoitaja

 

Mia Tuomivirta
Karhunkatu 20
04230 Kerava
Sähköposti: mia(at)urk.fi

Kotonani on melkein aina ollut kisssa ja ensimmäinen cornish rex tuli minulle huhtikussa 2010 ja neidille tuli kaveri joulukuussa 2010. Nykyisin minulla on 6 cornaria ja näyttelyissä tulee käytyä suht ahkeraan.

Urkin jäseneksi liityin 2011 syksyllä, jolloin aloitin näyttelyissä käymisen. Toimin myös Rex-kissa ystävien rahastonhoitajana.

Jäsenrekisteri / OmaKissa / pentuvälitys / kotisivut

 

Monika Lindgren
Porttikuja 5 B 117
00940 Helsinki
puhelin: 050 304 8889
Sähköposti: monika(at)urk.fi 

Ensimmäinen kissani, kotikissa Pelle, oli muuttanut luokseni kesällä 1990, jolloin kissatietämykseni oli olematonta, ja niinpä huhtikuussa 1994 liityin URK:iin lisää tietoa saadakseni. Jäsenlehtien kautta tuli vähitellen tietoiseksi rotukissojen olemassaolosta ja niinpä Pellen jälkeen halusin hankkia rotukissan kasvattajalta, rotu vain oli hakusessa. Kissasivustoja selatessani löysin vihdoin itselleni sopivimman rodun eli eurooppalaisen, joka oli minulle siinä vaiheessa uusi rotu. Keväällä 2005 luokseni muutti kilpikonnatabby -kuvioinen Sissi (SP Silkkiturkin Kaunotar, EUR f 22). Aloin käydä Sissin kanssa näyttelyissä, verkkaiseen tahtiin kylläkin, ja tutustuin niissä toisiin kissaharrastajiin. Näyttelyissä käymisestä tulikin entistä enemmän myös sosiaalinen tapahtuma. Keväällä 2008 tätinsä Sissin kaveriksi muutti punatabby- eurooppalaispoika Mikki (SP, SC Silkkiturkin Menevä Macho, DSM, EUR d 22). Myös Mikki päätyi menestyksekkäälle näyttelyuralle, jolta jäi "eläkkeelle" vuoden 2016 lopussa. Sissi on valmistumisensa jälkeen viettänyt kissanpäiviä kotona. Toukokuussa 2016 perheeseen liittyi kolmas kissa eli Mikin lapsenlapsenlapsi Pippi (Pinkkitassun Kristiina, EUR e 24), joka on sijoituskissa, omistaja Mikko Murtonen.

Vuosina 2007 - 2015 toimin SER-FERin eli Suomen Eurooppalaiskissarengas ry:n hallituksessa, ensin pentuvälittäjänä ja kotisivujen ylläpitäjänä ja vuosina 2009 - 2015 myös yhdistyksen sihteerinä.

Vuoden 2011 alusta minusta tuli kertaheitolla myös URKin aktiivijäsen, kun tulin valituksi yhdistyksen hallitukseen, vastuualueena raha-ja jäsenasiat, ja vuoden 2015 alusta alkaen olen keskittynyt vain jäsenasioihin.

Kissojeni myötä olen saanut sekä supersuloiset seuralaiset että uusia ystäviä ja lisäksi mukavia kissamaisia harrastuksia eläkepäivien piristykseksi.

Kasvatusneuvonta

 

Anne Kontula

01730 Vantaa
puhelin: 040 555 4865
Sähköposti: anne(at)urk.fi

Kissailun aloitin viime vuosituhannen puolella löytölästä haetun Mellin ja sille hetikohta kaveriksi hankitun punaisen abessinialaispoika Kessin muodossa. Kessi eli EP&IC Habibin Quest for Fire täytti marraskuussa 2014 kunnioitettavat 15 vuotta, ja on edelleen vetreässä kunnossa. Muuten tarina on se tavallinen, eli kasvattaja houkutteli näyttelyihin, ja halusi myös käyttää Kessiä parin pentueen isänä, joten meille tuli astutuspalkkioksi sitten Kessin tytär sininen Tiuku. Ajattelin että jos sitä yhden pentueen kun pennut on niin söpöjä. Sillä tiellä ollaan edelleen, mutta pentueita on tullut ”hieman” enemmän kuin aluksi ajattelin…

Kissayhdistystoiminnassa olen ollut mukana aikanaan Porokin ja InCatin toimihenkilönä, sekä abessinialaisten ja somaleiden rotuyhdistys Somakiss Ry:ssä mm. sihteerinä. Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen on taas ihan mukava harrastaa enemmän tätä kissatouhua yhdistystoiminnankin muodossa. Näytteilleasettajana minua ei näyttelyissä juuri näe, mutta ”turistina” olen paikalla aina silloin tällöin.

Eläinlääkärivastaava

 

Maria Eklin-Dahlman
01420 Vantaa
puhelin: 040 5018516
Sähköposti: maria(at)urk.fi

Olen ensimmäsitä kautta mukana Urk:in hallituksessa. Kissatouhuissa olen kuitenkin ollut mukana vuodesta 1983, jolloin hankin ensimmäisen kissani punatiikeri europpaalaisen Tiger’s Kiss Caruso aka Riku. Tässä vuosien varrella on tullut oltua mukana jo aikamonessa eri yhdistyksessä ja luottamustehtävässä ja eurooppalainen on vaihtunut birman kautta maine cooneihin ja nyttemmin myös itämaisiin. Vuodesta 1998 olen kasvattanut cooneja kasvattajanimellä Pinewoods ja vuonna 2012 syntyi Pinewoods kissalan ensimmäinen itämaispentue. Elämääni täyttää ja ilahduttaa kissojen ja perheen lisäksi kaksi whippettiä ja kaksi chihuahua.

Hallituksen ulkopuolella

Näyttelysihteeri

Kati Nieminen
Sähköposti: kati.nieminen(at)pp3.inet.fi

Ruusukesihteeri

Minna Rautiainen
47400 Kausala
puhelin: 044 324 9967
Sähköposti: minna(at)urk.fi

Jäsentiedote

Krista Jännäri
Sähköposti: krista.jannari(at)kolumbus.fi

Myyntipöytä ja arpajaiset

Mirja A K Hämäläinen
02600 Espoo
puhelin: 050 3555268

PDF-tiedostosaannot.pdf (121 kB)
Yhdistyksen säännöt
PDF-tiedostoRekisteriseloste.pdf (18 kB)
Rekisteriseloste